JURNALUL UNUI PERSONAJ

JURNALUL UNUI PERSONAJ

CAPTATIO BENEVOLENTIAE

Mă las în voia gândurilor unei amiezi, care îți oferă garanția sau poate doar iluzia,  că ziua de mâine va aduce mai multă inspirație. Îmi ascult cuvintele și le privesc jocul neoprit, proiectat în mii de nuanțe și sensuri. Privesc apoi foile goale, care mă așteaptă să le îmbrac cu rânduri țesute din firele vibrânde ale sufletului.

Mă gândesc cum ar fi să le transform, cu puțină imaginație, în plase de fluturi. Să le ridic cu măiestrie spre cuvinte și să le prind într-o capcană de idei, de imagini, de stări. Să intru în jocul lor și fac din ele capcane întinse, la răspântii de artă, altora ca mine, hoți de cuvinte, vânzători de iluzii, stăpâni peste un ținut de vorbe.

Mă las în voia gândurilor unei amiezi liniștite, privind la cât de mult s-au schimbat autorii zilelor noastre. Ei fac un comerț special cu realitatea, împrumutând din automatismul modernității și tehnicii actuale. Trasează robotic, contur după contur, de oameni-ficțiune, injectează doze controlate de sentimente personajelor, înalță în cinstea lumii cupe adânci de gânduri și vise. Rutină artistică! Un gest necesar, care nu poate fi criticat, ci admirat din plin, pentru că ei, autorii, au curajul “supraomenesc” să vorbească ALTFEL.

Mă las în voia gândurilor unei amiezi șoptite și mă întreb cum ar fi să rotim lumea și să modificăm regulile jocului de idei. Zâmbesc. Îmi propun în sinea mea să fac un pact literar între un autor și personajul lui de suflet. Acesta din urmă, reprezentatul unui ficțiuni cu totul aparte în literatura actuală, va  avea misiunea de a parcurge un drum al cuvântului invers. El își va contura singur scriitorul. Asemeni unui Creator ALTFEL îi lasă la dispoziție șapte zile primordiale, de provocare a imaginației, de urcare pe o scară a valorilor reale, pur umane, de reconsiderare a modelelor vieții de aici din fata scenei…Șapte zile, în care personajul ne face să-i descoperim autorul, prin propriile vorbe și gânduri, prin cititul atent printre rânduri, lăsându-ne de fapt să ne redescoperim pe noi, ca oameni.

Hoțul de cuvinte este, acum și aici, Ficțiunea, lăsată să vorbească liber despre propria realitate.

Iată așadar convenția, capcana și exercițiul minții eliberate, pe care îl propune JURNALUL UNUI PERSONAJ.

La final se va lasă dezvăluit complet, în deplinătatea valorii și artei lui, numele unui autor excepțional-ALTFEL…

După șapte zile!

Foto: Melissa Vincent

2 gânduri despre &8222;JURNALUL UNUI PERSONAJ&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s