ÎN CĂUTAREA SCRISULUI.ZIUA V

Gânduri…

Scrisul ne smulge din ignoranța cotidiană, ne ridică deasupra condiției noatre mai întâi și abia apoi deasupra celorlalți. Ne dă un sens și o cale de urmat. Nu este însă un drum bătătorit, ci un drum neînceput…numai al nostru. Urmele pașilor noștri sunt umbrele cuvintelor noastre prin viață! Scrisul ne face sa fim imagini vii și povești ambulante senzaționale și mereu altfel., într-o existență necruțător de trecătoare.

Eric-Emmanuel Schmitt

Femeia în fața oglinzii

„Trăia o senzaţie ciudată: chiar dacă nu zărea nimic neplăcut în oglindă, nici nu găsea ceva familiar, contempla o străină.”

„Ce este lumea? O confruntare dintre dinți și stomacuri…”

„Cred că tristețea mea are legătură cu dragostea. Simt nevoia să iubesc, să iubesc mai mult, să iubesc cu adevărat”

„Dacă Anne îl afla în natură și îl numea Dumnezeu, Hanna îl descoperea în sexualitate și-i zicea <inconștient>. Anny în schimb, renunțase să-l definească și să-i dea un nume.”

„ca să-i convingă pe oameni că viața îmbracă forma unei povești. Ca să susțină că, printre evenimentele confuze pe care le îndurăm, există un început, un conținut și un sfârșit. Cinematograful înlocuiește religiile, ordonează haosul, strecoară rațiunea în absurd”

„(…)ce-i mai greu: să suferi făcând ce nu-ți place sau să suferi ca să faci ce-ți place?”

SFAT: Femeia a venit pe pământ pentru ca lumea să capete un sens. Să nu strivim fragilitatea ei, oricât de puternică s-ar arăta…

CRITICĂ:

„Această carte complexă este în aceeaşi măsură o poveste filozofică şi psihologică, un roman istoric şi o parabolă modernă.“ (Le Figaro Littéraire)

„În noul lui roman, Eric-Emmanuel Schmitt semnează o inedită pledoarie în favoarea slăbiciunilor şi, mai ales, a forţei sexului frumos.“ (Lire)

„Lui Schmitt îi plac construcţiile complexe şi în acelaşi timp ludice, iar cititorul se delectează şi învaţă citindu-i cărţile.“ (Télérama)

EDITURĂ: Humanitas Fiction, 2015/ Colecția: Seria de autor Eric-Emmanuel Schmitt

 

Foto:http://etapes.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s