ÎN CĂUTAREA SCRISULUI ALTFEL.ZIUA VI

Gânduri…

Scrisul de calitate are intriga lui altfel. Are puterea sa transforme orice om sau realitate, într-o excelentă formă de ficțiune, acoperind totul cu un văl de mister…Scrisul de calitate este un moment special și unic, atributul marilor artiști ai cuvântului…marilor iubitori ai umanității. Scrisul de calitate a venit ca o compensare a celor care nu și-au găsit la timp culorile potrivite pentru picturi excepționale sau nu au auzit clar ecoul notelor așezate inconfundabil pe un portativ de succes. 

Eric-Emmanuel Schmitt

Secta Egoiștilor

„O umbră s-a prelins sus de tot, în lungul vitraliilor întunecate. M-am uitat de jur împrejur. Capetele aplecate erau adâncite în gânduri. Dacă din când în când ochii nu li s-ar fi mişcat îndărătul ochelarilor de baga, ai fi băgat mâna-n foc că sunt morţi. (…) Citeau; ca nişte şopârle care rămân neclintite câtă vreme digeră o insectă, absorbeau cunoaşterea, se pătrundeau de amintirile omenirii, se consacrau esenţialului. Ce plicticoasă e veşnicia atunci când durează în timp…”

„Cred că visez… Parcă nu mai trăiesc… M-am înţepenit într-o nălucire…”

„Am deschis volumul la voia întâmplării şi la pagina 96 am dat peste următorul articol:
EGOISM (termen din filozofie): „Egoist se numeşte cel care socoteşte că nu există decât el pe lume, iar cei din jur nu-s alta decât năluciri” 

„Așadar cineva, într-o bună zi, în istoria umanității, teoretizase exact ceea ce simțeam  și eu adesea, sentimentul care pusese stăpânire pe mine mai adineauri… senzația amețitoare că restul oamenilor și lucrurile nu existã… ideea că sunt singura conștiință vie, pierdutã în mijlocul unui univers iluzoriu… îndoiala, îndoiala jilavă, molatică, învăluitoare, care golește realul de realitate…”

SFAT: Dragostea vindecă egoistul din noi.

CRITICĂ:

„Schmitt îşi provoacă cititorul şi-l obligă să-şi pună întrebările esenţiale despre lume şi viaţă, invitându-l într-o aventură incredibilă, fără un sfârşit posibil: aceea a gândirii împinse la paroxism, până la limitele nebuniei.” (Le Monde)

„Un roman despre o carte care nu există, într-un univers unde nu există decât cărţi.” (Le Figaro)

„După ce a fost încununat cu lauri în teatru, Eric-Emmanuel Schmitt câştigă, cu acest roman, şi pariul prozei.” (Le Point)

EDITURĂ: Humanitas Fiction, 2008/ Colectia: Seria de autor Eric-Emmanuel Schmitt

FOTO: http://assets.inhabitat.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s