ÎN CĂUTAREA SCRISULUI ALTFEL.ZIUA II

Gânduri…
Scrisul este o convenție încheiată tacit între suflet și rațiune. Este un moment ALTFEL când realitatea și ficțiunea se privesc fix stabilindu-și granitele, teritoriile și împărțindu-și echitabil supușii (receptorii). Frumusețea scrisului constă tocmai în a accepta și a intra în acest joc fascinant și uneori amețitor  de sensuri, nuanțe, subînțelesuri, aluzii.
Când ai prins gustul scrisului și Providența își sprijină domol mâna pe creștetul tău, simți că ești mereu la un nou început de drum, niciodată la final, niciodată la epilog sau la concluzii.

Eric-Emmanuel Schmitt

Domnul Ibrahim şi florile din Coran

Scrisul lui Eric-Emmanuel Schmitt se păstrează în cărți de mici dimensiuni, și tocmai de aceea sunt atât de concentrate, inspirate și valoroase. Însăși experiența sa ca om a dat scriitorului MODELUL. Având dublă cetățenie (franceză și belgiană), autorul a crescut într-o familie de atei, dar ulterior a devenit creștin. Religia este prezentă  în „Domnul Ibrahim şi florile din Coran”, o înșiruire de pilde, în care sunt atinse subiecte sensibile ale zilelor noastre, precum diversitatea religioasă, prejudecățile sau toleranța. 
„- Omul îşi petrece viaţa în două locuri: în pat şi în pantofi.
– N-am bani de pantofi, domnu’ Ibrahim.
– Ţi-i ofer eu. Cadou de la mine. N-ai decât o singură pereche de picioare, Momo, trebuie să ai grijă de ele. Când pantofii te rod, trebuie să-i schimbi. Că picioarele n-ai cum să le schimbi.”
***
„- Să ne închipuim, domnule Ibrahim, că vă aflaţi într-o barcă cu soţia dumneavoastră şi cu Brigitte Bardot. Ce-aţi face dacă barca ar începe să ia apă?
  – Sunt sigur că soţia mea ştie să înoate.”
***
„Zâmbetul e o chestie care se potriveşte celor cu dare de mână, domnule Ibrahim.”
***
„Ceea ce dai, Momo, îţi aparţine pe vecie. Ceea ce păstrezi e pierdut pentru totdeauna.”
***
„(…) domnul Ibrahim mi-a vândut tot felul de ponturi ca să sustrag bani de la tata fără să se prindă: să îi dau la masă pâine cumpărată cu o zi sau două înainte, după ce o încălzisem la cuptor; să îndoi cafeaua cu cicoare; să refolosesc pliculețele de ceai; să lungesc beauolais-ul lui obișnuit cu vin de trei franci și, ideea genială, care dovedea că domnul Ibrahim este tartor, să înlocuiesc pateul obișnuit cu cel pentru câini. ”

                                                                            ***

„- Când vrei să ştii dacă te afli printre bogaţi sau printre sărăntoci, te uiţi la pubele. Dacă nu vezi nici pubele, nici gunoaie, înseamnă că ai pus piciorul la bogătani din ăia greii. Dacă vezi pubele, dar fără gunoaie, înseamnă că eşti la bogaţi. Acolo unde gunoaiele-s aruncate pe jos, lângă pubele, nu eşti nici la bogaţi, nici la săraci, ci într-o zonă turistică. Şi unde nu vezi decât gunoaie, şi pubele ioc, înseamnă că eşti la săraci. Iar dacă vezi că locuiesc oameni printre gunoaiele alea, să ştii că eşti la sărăntoci.”

***
„-Momo, în comerț, arab înseamnă că „deschis de la opt dimineața și până la miezul nopții, chiar și duminica”…
***
INFO: „Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran” a fost ecranizat în 2003, cu Omar Sharif în rolul domnului Ibrahim; el a primit și un Premiu César în 2004, pentru cel mai bun actor. Cred că este unul din puținele cazuri în care lectura cărții durează la fel de mult ca vizionarea filmului.
SFAT: Toleranța prin arta scrisului nu este un moft, nu ține de modernitate, este în strânsă legătură cu sufletul, cu ideea de umanitate. Se confundă cu omul însuși.
CRITICĂ: „O poveste despre amărăciune, pierdere, moarte, iubire și toleranță în aceste vremuri neliniștite. O lecție de bunătate. O carte infinit de sensibilă, frumoasă și consolatoare.” (Lesen!)

 

EDITURĂ: Humanitas fiction, 2013 (ed. a II-a)

Titlu original: Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran, 2001


Un gând despre &8222;ÎN CĂUTAREA SCRISULUI ALTFEL.ZIUA II&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s