CRĂCIUN ŞI PARFUM DE LILIAC

marti, 22 decembrie 2015

CRĂCIUN ŞI PARFUM DE LILIAC

Sarbatori, sarbatori…V-ati intrebat ce parfum are oare primavara din mijloc de iarna? Mult parfum de liliac, in prag de Craciun.

Suna ALTFEL, nu?!  Jocul din spatele cuvintelor intriga mereu imaginatia si starneste pofta de carte… Savoarea unor carti cu mesaje ALTFEL… Carti scrise nu dintr-un reflex pur comercial si pecuniar, ci pur si simplu din placerea de a te juca cu degetele sufletului printre cuvinte. Carti, care rup canoanele, carti scrise din simpla  bucurie de a scrie, carti dincolo de clisee si criteriile aride ale unor epoci sau unor false tratate de teoria literaturii.

Ca sa fii un scriitor genial, nu-ti trebuie decat acea caldura aparte, care se revarsa prin tine ori de cate ori pornesti intr-o noua calatorie a ideii si a gandului. Cata fericire simte un scriitor, cand a prins din  vant cuvantul, ca un cal naravas, l-a imblanzit si l-a asternut sub puterea stiloului, pe o coala alba, inca pura.

LOGOS-ul umbla liber prin mintea si sufletul fiecaruia. Daca privim cu ochii larg deschisi spre fiinta noastra, sigur il vom vedea acolo, la interior. Totul se transforma intr-o reala problema, cand incercam sa ne transformam in stapanii cuvintelor; cand le dam ordine, cand le fortam sa se aseze in siruri bine definite, in chip de mesaj. Atunci, unii reusesc, altii, dezamagiti de amarul primului esec, renunta.

Pentru acestia din urma, am adus la lumina unei lampi, in miez de noapte, cateva carti ALTFEL… Ecourile „Saptamanii cartilor ALTFEL” le mai aud si acum… Spre marea mea bucurie. Oamenii trebuie sa lupte pentru ei si sa-si mai dea o sansa sa se linisteasca…citind sau scriind! E o terapie fantastica pentru mintea sii sufletul oricui este haituit de o realitate cu mii de fete diforme si lipsite de profunzime. Nu e prima data cand afirm ca sunt cetatean de onoare in tara Utopia…Tara cu ganduri si cuvinte libere…Simt ca la granitele Utopiei sunt multi asemeni mie…Le lipseste doar curajul asumarii propriilor ganduri.

Cele sapte zile de carti ALTFEL, mi-au scos in cale un om special, cu un scris aparte. Locul de intalnire – Targul de carte „GAUDEAMUS”. Pentru usurinta cu care te invaluie cu paginile cartilor sale, am ales sa-i multumesc acum, intr-un moment la fel de special, de Craciun.  

Incep asa:

„Draga scriitorule,

Recunosc ca imi cam pierdusem increderea in stralucirea condeiului romanesc. Cu tine insa, speranta s-a animat deodata. Citindu-ti cartile, cu rasuflarea taiata, am realizat ceva ce rar am gasit printre cartile actuale. Contopirea nu neaparat cu un personaj, ci cu o multitudine de senzatii si trairi, de emotii si de amintiri, de imagini, parca rupte, nu din viata dintre coperti, ci din cea reala, palpabila. Am intalnit un scris fascinant, care nu o data te face sa intorci capul in spate, de parca ai fi la o filmare cu camera ascunsa. Cartii vii, care se deruleaza cu incadraturi inedite, cu sarituri in cadru de-a dreptul fascinante. Cu un ax imaginar indepartat, care iti apare ca un miraj, dincolo de barierele timpului si spatiului, cuvantului si necuvantului. Scriitura prin care te plimbi ca intr-un platou de filmare, mereu atent sa nu pierzi un unghi aparte… Miscari ample ale unor oameni supusi tacuti ai lumii lor interioare infinite si perfecte. 

Am intalnit pagini, care te fac sa treci de la o traire la alta, care te muta cu ingeniozitatea si talentul mainii dedicate scrisului autentic din planul ei, de carte, in planul tau de receptor. Carti, care iti verifica la  fiecare pas vigilenta ta de cititor.

Fascinant si derutant, in acelasi timp. Derutant modul cum scrisul se strecoara in intimitatea ta si te citeste el, pe tine, cititorule…

Darul meu pentru un astfel de cuvant este firesc, tot un cuvant ALTFEL.

Asadar… Ma bucur ca am intalnit un om, care in vremuri haotice si lipsite de mesaj, ramane inca fascinat de lumea cuvintelor.  Un om, care nu incearca sa le domine, ci se lasa cu multa emotie si rafinament, condus de ele. Miza ta, scriitorule, nu suntem noi, cititorii, noi ziduri, care stam la primire de vorbe, ca intr-un captivant meci de tenis, ci sunt ele, cuvintele, care se strecoara in chip miraculous prin fantele arzand de lumina ale acestor ziduri…

Inchei asa:

Pentru UN CRACIUN ALTFEL SI MULT PARFUM DE LILIAC, iti multumesc, scriitorule, SIMONA TANASESCU…

Cu drag,

Alt scrib de cuvinte ALTFEL…

Ma inclin.”

Anul asta, bradul meu de Craciun va avea prin crengi mult parfum de liliac…asa ca semn al primaverii din mijloc de iarna!

„M-am încumetat şi am închis uşile trecutului, pentru a putea deschide larg ferestrele prezentului. Vântul ce trecea prin ele avea să aducă parfumul florilor de liliac…” (Simona Tănăsescu)

CICLUL VITAL NOUA: „PRIN GAURA CHEII” SI „PRIN TELESCOP”

AUTOR: SIMONA TĂNĂSESCU

EDITURA: SEMNE, Bucuresti, 2015

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s