HOŢUL DE CUVINTE. ZIUA V

luni, 22 noiembrie 2015

SĂPTĂMÂNĂ CĂRȚILOR ALTFEL

O lume se destramă , Chinua Achebe. Titlul original : Things Fall (Bucureşti, Editura Polirom, 2014 )                    239272

chinua-achebe-o-lume-se-destramaAnul publicării: 1958 

Cea mai citită carte din literatură africană,  vândută în peste 12 milioane de exemplare și tradusă în peste 50 de limbi. Romanul de debut al lui Chinua Achebe. Titlul nu este întâmplător ales, fiind al doilea vers din poemul lui Yeats, „A doua venire”. Este surprinsă viața socială din Umuofia, Nigeria, la sfârșit de secol al XIX-lea, în vremea colonializării. Din motive sociale și politice, cartea a fost interzisă în Malaezia.

i01.i.aliimg.com

Stilul este cel al unui autor aflat la început de drum. El se desăvârșește pe măsură ce avansezi printre pagini și personaje. Pe măsură ce lași senzațiile lumii africane să te învăluie, să te copleșească. Ești introdus încet, încet în lumea unui clan. Se perindă pe sub privirile curioase ale cititorului tablouri cu obiceiurile băștinașilor, ritualuri de viață și de moarte, cu supersțiile, credința, zeii și rutina de zi cu zi. Este o carte-film, ale cărei imagini se derulează lent… Până când… Două lumi total opuse se întâlnesc, iar întâlnirea lor, la început amuzantă, devine în final tragică. Două lumi care, din cauza viziunilor lor total opuse, se distrug reciproc, își anulează una alteia valorile, rând pe rând.

Romanul se vrea povestea unui singur om, cu ascensiunea și decăderea lui. Un om rupt din acele peisaje, pe cât de curajos și  harnic, pe atât de aprig la mânie și necruțător în momente dramatice.

Este romanul unei lumi aflată la răscruce. O parte din ea luptă pentru păstrarea vechilor tradiții, o alta îmbrățișează mirajul  civilizației albe.  Consecințele sunt iminente.

api.ning.com

O lume se destrămă… neîncetat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s