HOŢUL DE CUVINTE. ZIUA IV

duminică,  22 noiembrie 2015

SĂPTĂMÂNĂ CĂRȚILOR ALTFEL

„Băieţii de pe strada noastră„, Naghib Mahfuz – Editura Polirom, 2009.

baietii-de-pe-strada-noastra

„În ceea ce privește libertatea de exprimare, am susținut întotdeauna caracterul ei sacru. Gândirea nu poate fi corectată sau zăgăzuită decât de non-gândire.” (Naghib Mahfuz)

Titlul original: أولاد حارتنا.

Un Cantemir modern. Cu o “Istorie ieroglifică” specifică altei culture și zone geografice. Parabolă cu iz religios. Un altfel de carte, care te atrage precum mirajul deșertului. E bine însă să ții distanță, să citești, să recitești, să judeci în liniște, să nu comentezi. Să-i lași cărții neatins valul arab. Misterul este farmecul ei.

Naghin Mahfuz. Cel mai cunoscut scriitor contemporan de limbă arabă, singurul  laureat cu premiul Nobel (1988).  „Băieții de pe strada noastră” a fost publicat în 1959, dar îndată a fost interzis în aproape toate țările arabe sub diverse acuzații. Cartea atât de disputată, are pentru noi românii un atu – Nicolae Dobrisan, însuși traducătorul ei,  care l-a cunoscut personal pe Mahfuz și deopotrivă lumea colorată a orașului Cairo. (Sursă: www.polirom.ro)

Un cartier, o stradă, un lider și o istorie fabuloasă – iată, pe scurt, regia acestei opera extraordinare. O carte scrisă curat, cu o povestea a sa, cu o viață a sa, cu personalități aspre, neslefuite, cu voci pline, devenite ecou al deșertului nemărginit. Marele păcat al străzii este uitarea

138168-wallpaper-hd

„Aceasta este povestea străzii noastre sau, mai exact, acestea sunt poveștile străzii noastre. Eu nu am fost martor decât la ultima parte, pe care am trăit-o, dar le-am înregistrat pe toate, așa cum sunt ele înregistrate de rapsozi – și cat de mulți rapsozi sunt pe la noi!” (Sursă: www.zf.ro)

Când vorbești de “Băieții de pe strada noastră” nu te poți rezumă la ceva anume, pentru că întreagă sa structură este foarte bine gândită și magistral scrisă.

“Este genul de carte pe care te bucuri că l-ai citit, care îți oferă satisfacția experienței literare. Nu urmează nicio rețetă a succesului, se vede clar că este ideea unui om extrem de talentat care pare pur si simplu sa trăiască pentru a se exprimă și pentru a arată lumii ceva.”  (Sursă:bacchante.wordpress.com)

 

 

 

 

Reclame

2 gânduri despre &8222;HOŢUL DE CUVINTE. ZIUA IV&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s