MĂ PLICTISESC!

4 august 2015

„MĂ PLICTISESC!” Mesajul trist al copiilor zilelelor noastre.

“În timpul vieții, să nu faci mai mult zgomot decât frunza ce cade toamna; cu ea se joacă o clipă vântul, care apoi o lasă să moară la poalele copacului, în care s-a născut.”

(Sursă: Pitagora, Legile morale și politice)

Parcurile.Teritoriu pașilor dezordonați ai oamenilor. Dacă le privești cu atenție, dacă le asculți cu atenție, ele, parcurile, redau cel mai clar vocea societății, mai precis vuietul ei. Închide pentru o clipă ochii și lasă-te purtat de zgomote și senzații. E numai un joc. O povocare. Crezi că poți face lucrul asta? Rezultatul nu te va încuraja. Atmosfera din jur este acaparată în totalitate de ȚIPETE… Fără scop și fără mesaj. Atât.

ȚIPETE!

Deschide ochii și privește atent feţele schimonosite de ţipete ale copiilor zilelor noastre.Ai mei. Ai tăi. Ce fac? Se joacă? Nu! Aleg întâi să țipe. Comunicarea lor se bazează exclusiv pe onomatopee, pe agitație verbală și fizică. Țipătul ia locul salutului, al râsului pur, al inocenței și candorii vârstei. Țipătul lor traduce, fără doar și poate, agitația interioară, frământările și frustarile noastre. Ele se revarsă astfel în Realitate de acolo, din locurile cele mai profunde.  Copiii sunt un liant în tot acest schimb viciat! Păcat!

“Lumea nu este decât zgomot, mult zgomot si multă răzbunare, cu R mare, si totuși, mergem mai departe și ne târâm cu ambiție genunchii pe malul fără de sfârșit al propriilor noastre angoase, neliniști, frustrări.”

(Sursă: Simone Signoret)

Altădată țipătul era integrat unui anume joc sau convenție,  dintr-un grup de pitici. Era consecința unei acțiuni precise. Te uitai cu drag și zâmbeai la auzul acelor chiote! Acum, țipătul este totul. Cu el își încep ziua și cu el o sfârșesc. El, țipătul, cauză și efect! „Este firesc! Sunt copii. Așa se comportă toți cei de vârsta lor…Sunt alte vremuri!”  Iată automatismul verbal al părinților zilelor noastre, al adulților cu privirea veșnic lipită de telefonul mobil. Le dau libertate, ca să aibă la rândul lor, aceeași senzație … de eliberare! Au impresia că rolul lor s-a sfârșit la momentul venirii pe lume al unui copil… Atât!

O iluzie!

Adulții uită să vorbească, uită să se privescă în oglindă, uită să zâmbească sincer, și ce e mai dureros și trist, din cauza lor, copiii uită să mai fie copii.

***

Dacă te apropii ușor de un astfel de grup mai gălăgios ca păsările dimineții și îi întrebi de ce țipă, renunțând să se mai adreseaze unul altuia într-un mod, cât de cât normal, te privesc suspicioși, cu ochi mari. Ridică stingheri din umeri. „Nu știm!” Fuga îi scapă de explicații suplimentare. Din nou ȚIPETE. Atât. Urmarea și mai tristă a acestui fapt este pierderea rapidă a interesului faţă de cei din jur, faţă de „jocuri”, în cazul în care există!Când țipetele au dispărut, se aude din ce în ce mai des: „M-AM PLICTISIT!” Iar privirile le coboară nepăsătoare spre pământ…Așa vin la părinți majoritatea celor mici, sleiți de glas, de puteri și, ce e mai grav…de imaginație!

S-au jucat de-a NIMIC, au comunicat între ei NIMIC, iar rezultatul este sentimentul umil de plictiseală faţă de NIMIC!

Iarăși întoarcem privirea spre adulți! Statui monosilabice, care ridică, la rândul lor, apatice din umeri. Nimeni nu le dă vreo cheie pentru a deschide cuferele imaginației. NIMENI nu le dă NIMIC. Fiecare așteaptă doar să-i vadă, zi după zi, cum cresc… cu mintea și sufletul sterpe, din păcate!

***

Noi am făcut un exercițiu cu Petru – un exerciţiu pentru stimularea imaginaţiei. Am ascultat basme și romane celebre, seri la rând, în format audio. Viniluri. Așa i-a cunoscut piticul nostru pe Jules Verne și pe Petre Ispirescu. Experimentul a mers bine, până într-o zi, când în PARC, un amic l-a apostrofat pe Petru: „ Ce, bă, ce-s alea basme, povești, eroi, cine-i ăla Jules…cum i-ai spus tu…Ninjago, frate, ăla este ținutul eroilor, zombi, frate…Hmmm! Auzi, tu, istorie…aia e pentru moși! Noi suntem acum … Ninjago!” Reacția lui Petru nu s-a lăsat așteptată: „ Auzi, luptătorii spinjitzu există ei în televizor, dar n-au făcut istorie așa cum au făcut Mihai Viteazul sau Ştefan cel Mare! Întreabă-i pe ai tăi cine sunt…Ăştia da eroi…” Și-au întors iritați spatele și din acea zi nu și-au mai vorbit… Acum ne continuăm explorarea… Printre picături de Ninjago și Avataruri, citim basme, legende, istorie… Petru a înțeles perfect că trebuie să țină pasul cu ceilalți, dar să rămână mereu deschis și adevăratelor modele…

Modele…

Iată ceea ce lipsește adulților din zilele noastre…Fără ele nu putem avansa, nu ne putem depăși condiția…Iar copiii așteaptă de la adulți tocmai aceste modele. În lipsa lor câștigă teren un Spiderman, un Iron Man, un Batman, un Wolverine, un Thor etc. Făt-Frumos, Prâslea și Harap-Alb s-au pensionat anticipat și au plecat definitiv din memoria colectivă a acestor vremuri. Iar copii se plictisesc… Nu ştiu să se mai joace unii cu alţii! De la patru – cinci ani, viața li se pare o povară greu de suportat! Zilele lungi, fără rost … Ochi priponiţi in televizoare, tablete … etc. Deschide ochii și privește atent feţele schimonosite de ţipete ale copiilor zilelor noastre.

Viitori adulţi fără identitate,  fără modele… fără NIMIC!

Bieți copii, pe lângă care copilăria trece ca o pală de vânt … Bieţi adulţi, care n-au înţeles la ce foloseşte viaţa.

„Copiii voștri nu sunt copiii voștri.

Ei sunt fiii și fiicele dorului Vieții de ea însăși îndrăgostită.

Ei vin prin voi, dar nu din voi,

Și deși sunt cu voi, ei nu sunt ai voștri.

Puteți să le dați dragostea, nu însă și gândurile voastre,

Fiindcă ei au gândurile lor.

Le puteți găzdui trupul, dar nu și sufletul,

Fiindcă sufletele lor locuiesc în casa zilei de mâine,

pe care voi nu o puteți vizita nici măcar în vis.

Puteți năzui să fiți că ei, dar nu căutați

să-i faceți asemenea vouă,

Pentru că viaţa nu merge înapoi, nici zăbovește în ziua de ieri…”

(Sursă: Kahlil Gibran)

2 gânduri despre &8222;MĂ PLICTISESC!&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s